8.11.2016 - ohjelma

Ohjelma, 8.11.2016

8.11 - ohjelma

 

Kirjastopäivät-tapahtuma pyörähtää käyntiin 8.5.2008 toimijoiden yhteisellä verkostoitumisaamupalalla. Voit napata mukaasi kahvin ja jotain pientä purtavaa, ja alkaa tutustua oman alasi vaikuttajiin saman tien.

Olemme varanneet aamukahvituksen tilaksi koko Tullikamarin ala-aulan. Herkullisen aamiaistarjoilun lisäksi meitä viihdyttää tamperelaisten nuorten muodostama Kirjakorva-bändi, joka esittää humoristisia kappaleita teatterillisella otteella. Esityksessä kuultavat kappaleet sisältävät jokainen viitteen johonkin maailmankirjallisuuden klassikkokirjaan, joten kirja-alan ammattilaiset ja harrastajat tulevat saamaan sanoituksia kuunnellessaan useita pähkinöitä purtavakseen. Samassa yhteydessä järjestetään pieni leikkimielinen kisa, jossa tulee arvata jokaisen kappaleen taustalla oleva kirja. Oikein vastanneiden kesken arvotaan muhkea kirjapaketti tämän kevään kotimaisista uutuuskirjoista.

Päivän aikana järjestetään paljon muutakin ohjelmaa.

 

Klo 9- 10: Kirja Tutuksi -hankkeen esittely sekä toimijoiden esittäytyminen.

Kirja Tutuksi -hanke vastaa Kirjastopäivien järjestelystä, ja hankkeen toiminta jatkuu kesään 2010 saakka. Hankkeessa on vielä määrärahoja muutamaan eri hankesuunnitelmassa olevaan projektiin, ja näissä alkavat pian hakuajat. Jos olet kiinnostunut osallistumaan Kirja Tutuksi -hankkeeseen, tule kuuntelemaan toiminnan esittelyä ja liity iloiseen seuraamme!

Kirja Tutuksi -hankkeen myötä on jo järjestetty kaksi eri projektia: Lukumato sekä Kultainen Kirja. Voit lukea näistä projekteista lisää Kirjastopäivät-sivuston etusivulta

Hankesuunnitelmassa on määritelty vielä kaksi muuta projektia, joista toinen liittyy mielenterveyskuntoutujien aktivointiin ja toinen vanhustyöhön. Jos järjestösi tai oppilaitoksesi on kiinnostunut tämän kaltaisesta toiminnasta, kannattaa sinun ehdottomasti olla mukana aamun tietoiskussa.

Klo 10-11:Lukumato-lukupiiritoiminta esittäytyy

luvassa on Lukumato-toiminnan esittelyä ja esimerkkejä toiminnasta. Esittelystä vastaa hankekoordinaattori Liisa Maja-aho sekä ohjaaja Tarmo Kunnas. Maja-Aho ja Kunnas kertovat, mistä toiminnassa on kyse, ja millaisia tuloksia on saatu aikaan. Lisäksi luennon aikana voi tutustua Lukumato-piiriin osallistuneiden lasten ajatuksiin ja tuotoksiin.

Klo 11-12: Miten saisimme nuoret lukemaan

Vai onko se edes tärkeää? Keskustelupaneeli lasten ja nuorten kirjallisuusharrastuksesta, mediakasvatuksesta ja alan tulevaisuudesta teknologisten kehitysten pyörteessä. Keskustelun paneelissa toimivat varhaiskasvatuksen lehtori Anne Pajamäki, Lukumato-projektin ohjaaja Maija Manner, Suomen KirjaPajauksen toiminnanjohtaja Mauri Jokinen sekä Kirja Tutuksi -hankkeen projektisuunnittelija Taija Jokiaho. Lyhyen paneelikeskustelun jälkeen sana on vapaa, joten toivotamme kaikki alasta kiinnostuneet, niin ammattilaiset kuin mutu-tuntumalla puhujatkin, tervetulleeksi osallistumaan mukaan.


Kello 12-13 Lounastauko


 

Klo 13-14: Lasten kirjallisuusharrastuksen muutos viimeisen vuosikymmenen aikana

Tutkija, kasvatustieteen maisteri Jaana Laaksonen Turun Yliopistosta esittelee käynnissä olevan tutkimuksensa tuloksia sekä menetelmiä. Laaksonen tutkii internetin ja sosiaalisen median vaikutuksia lasten lukuharrastukseen sekä lukutapoihin. Ovatko lukutottumukset muuttuneet? Jaksavatko lapset enää kahlata oikeaa kirjaa läpi? Tuntevatko lapset kirjallisuutta? Miten muutos näkyy peruskoulun opetussuunnitelmissa? Tule kuuntelemaan sekä osallistumaan luennon jälkeen pidettävään keskusteluun.

Klo 14-15: Uutta teknologiaa kirja-alalla.

Kustannusyhtiö Magee:n toimitusjohtaja Jani Kivenaho kertoo, miten teknologia tulee mullistamaan kustannustoiminnan sekä tarjoamaan uusia mahdollisuuksia kirjojen digitalisointiin. Luetaanko tulevaisuuden kirjoja vain mobiililaitteella? Tuleeko paperi katoamaan täydellisesti? Miten kirja muuttuu visuaalisten ja auditiivisten tehokeinojen yleistyessä? Pohdimme yhdessä kirjastojen ja kirja-alan muutosta teknologisen kehityksen ristipaineessa, ja tutustumme alan uusimpiin innovaatioihin tuote-esittelyjen avulla. Tule kuulemaan, mitä kirjalle tapahtuu seuraavan kymmenen vuoden aikana ja senkin jälkeen.

Tapahtumia esittelypisteillä

Luentosalin vieressä olevassa hallissa on esillä erilaisia näytteilleasettajia. Voit tutustua heihin lähemmin tällä sivustolla löytyvällä esittelysivulla. Esittelypisteiden yhteydessä on tila, jossa kukin näytteilleasettaja voi järjestää toiminnallista ohjelmaa.

Luvassa on muun muassa kirja-analyysiautomaatti, josta saat kirjasuositusten lisäksi automaattisen analyysin mistä tahansa kaunokirjallisesta tuotteesta. Tämän automaatin toiminnasta vastaa Tampereen komediateatterin näyttelijäryhmä, joten luvassa on varmasti ammattimaisen analyyttistä otetta alusta loppuun saakka. Lisäksi tiedossa on tämän kevään uutuuskirjailijoiden lukutilaisuuksia sekä mahdollisuus keskustella näiden kirjailijoiden kanssa. Luvassa on myös kirjatarjouksia sekä muuta mukavaa eri kustannusyhtiöiltä.

Iltaohjelma

Tampereella asuvat ja siellä majoittuvat Kirjastopäivien vieraat voivat jatkaa päivän teemaa myös illalla, kun Kirja Tutuksi -hanke järjestää Tullikamarilla Kirjallinen Rock -konsertin. Tule kuulemaan tämän päivän kotimaisia kärkinimiä sekä verkostoitumaan alasi toimijoiden kanssa.

Illalla järjestetään myös hyväntekeväisyysillallinen ravintola Koskimiehessä. Illallislipun hintaan kuuluu kolmen ruokalajin illallinen, jonka valmistaa Tampereen ammattiopiston ravintola-alan perusopintojen opiskelijat. Illallisen aikana pääset nautiskelemaan Tampereen Sinfoniaorkesterin kamarimusiikkiryhmän esityksestä, jossa kuullaan Mozartia sekä Bachia.

Illallistapahtuman tuotot menevät Ratinan kirjaston peruskorjaukseen. Kaupunki on ollut lakkauttamassa sisäilmaongelmista kärsivää pienkirjastoa, mutta aktiivisen asukasyhdistyksen ja koulun vanhempainryhmän ansiosta toimintaa on jatkettu. Kirjojen lainaus järjestyy tällä hetkellä tontilla olevasta parakista, ja alkuperäisen rakennuksen peruskorjaus on vireillä. Jos rakennus osoittautuu korjauskelvottomaksi, toiminta siirretään kerättyjen varojen turvin jonnekin uuteen paikkaan.

 

About the author: Kirjastopäivät